Thursday, 17 May 2012

ENTRY TERTANGGUH a.k.a HARI GURU



Yeah...memang cukup tertangguh .sebab ape? sebab,penyakit M datang rumah Puteri hari semalam . So,Puteri agak bz melayan kerenah dia ...Meh Sini Kejap..Tonyoh SINI kejap.

Padahal semalam Hari Guru kan?sepatutnyer ade la entry 'hot' yang kena update semalam..Tapi nak buat mcm mana ,M dah dtg . So,terpaksa amik 'mood' dulu untuk fikirkan idea yang bernas demi menjaga keselesaan peminat .ehh..pembaca .huhu

Pagi2 semalam,mata dah bukak 1/2 inci,teringat 'ehh,,hari ni hari guru'!..hah ape lagi ,meraba2 cari handphone. Yela,nak ucap selamat hari guru kat semua guru seluruh dunia ni .Dah jumpe,mai taip ramai2..

'Assalamualaikum .Selamat Hari Guru ,cikgu/ustazah/teacher!Terima kasih atas segala ilmu yang cikgu pernah curahkan kpd saya . Dan saya pasti x akan lupekan kenangan bersama cikgu .Semoga cikgu bahagia Dunia+Akhirat'..

Simple je kan?heheh..bese la,tak tau nak cakap ape.yang penting,kita masih ingat kat mereka kan?
Hmm..rindu sgt2 zaman sekolah rendah .selain belajar sama2 kawan,kenangan dgn cikgu2 sgt2 best & indah .
Waktu sekolah rendah,diriku ini adalah seorang 'Pengawas'..ala,yang pakai baju warna Biru tuu..

So,dgn x semena2,pengawas menjadi semakin akrab dgn guru2 .yela,dah terikat dgn jawatan kan .mesti kena bertugas,dan aktif .Tapi sampai sekarang,Puteri masih rindukan saat2 belajar di sekolah rendah .eh,rindu je,bukan nak pegi blajaq sana balik .oh,idok ler..kome dah besor..hehe..rindu nak belaja BM dgn Cikgu Ramli,rindu nak belaja BI dgn Teacher Syikin..huhu =_=

 
* teacher syikin taun ni dpt anugerah guru popular.tahniahH..lepas ni dpt baby pulak yek!
*ckgu .a.k.a bapa angkat waktu darjah 6..rindu kat ckgu Ramlie..=)

Then,dah meningkat ala2 remaja,Puteri posting ke sekolah menengah .so,kat sini dah jadi agak matang la .sebab duduk asrama..hoho.Dan suasana belajar dah bertukar.dulu kecik2,boleh lagi main2,bila kat s.menengah,kena la serius kan .Dan dgn 'keseriusan' tula,menjadikan Puteri ni seorg 'orang'..huhu

hah,yang pasti,setiap kali hari guru masa kat skolah rendah ,WAJIBUL GHUNNAH ,kene beli hadiah .
Bankrup ummi & abah .hehe..takpe,mase tu,adik2 kecik lagi .so,bajet hadiah untuk diorang x kuar lagi .hehe
Haihh..bila teringat balik,kelakar pon ade .Puteri pernah bagi hadiah yang remeh je .Pen,Tupperware,dan yang kelakar dan tak tahu ape reaksi cikgu bila dapat tu ,adalah ...



Kenal tak tuu??haha..SABUN ..hehe..memang la berguna .Tapi mesti org pikir,x matang langsung bagi sabun ..Puteri akui ..tapi tu zaman purba dulu la ek .takkan ku ulangi lagi perkara sebegitu rupa.huu.almaklumla,dulu mana la gheti nak pilih2 barang ni .masuk je pasaraya ,kedai 2 hinggit ,zappp,amik n bayar .sekarang je,dah pandai pilih2 ni .=)

So,kesimpulannya,sweet sgt2 zaman persekolahan . Dan sememangnyer cita2 Puteri dari baby lagi,nak jadi 'CIKGU'..bila org tanya je,mesti jawab cikgu .tapi sekarang dah lain .ada dua job pilihan .haha..
'businesswoman @ akauntan / cikgu '...so,mana2 pon boleh kan..

Puteri kagum dgn kesungguhan guru2 yang ikhlas mengajar dan harap2 zaman serba mencabar ni ,guru2 dapat tingkatkan lagi kesabaran .sbb anak2 murid zaman ler ni ,nakal2 dah .yang baik,baik lah kan.yang nakal tu ,hmm,sabar jela..Tapi,pekerjaan Guru lah adalah pekrjaan yang benar2 terpuji .sbbnyer,ilmu tu wajib dipelajari kan?so,tanggungjawab mereka,semestinya mencurahkan ilmu tersebut .maka,lahirlah insan2 yang berjaya.berjaya dari segi mental,fizikal,rohani .insyaallah..tabarakallah..


Akhir sekali ,Puteri amik kesempatan ni,nak mohon maaf kepada cikgu2 yg mana,diriku ini sememangnye,kadang2 alpa dgn diri sendiri.huhuk..maafkan saye ye..*eh,ade ke cikgu aku yang nak bace ni?blog aku pon dorg xtau..whatever la .hehe

SELAMAT HARI GURU JUGA BUAT BAKAL2 GURU DI MALAYSIA 




ni Puteri buat untuk guru2 sekolah Puteri je.SKJ9 dan MA'AHAD SAS.
kalau korg nak,buat lah sendiri..hehek..

SEKIAN ^_^







Comments
2 Comments

2 comments:

BeLLa said...

hahaha org pun dulu selalu bg cikgu hadiah sabun LUX :P

Puteri_ika said...

@BeLLahehehhe..wah..ingat lagi ek jenama ape..hehe