Thursday, 26 July 2012

Perlukah Kawan ??



I'm sure semua orang dah tahu semuanya tentang kawan . tapi betul ke segala2 nya yang kita anggap baik ,terletak pada insan yang bernama 'kawan' ?? pasti tidak sebab semua orang kat muka bumi ni semua x perfect kan ..kecuali KeKasih ALLAH ..

Diri ni mmg sememangnya lemah tanpa kawan .tapi dalam kelemahan ,daku sulamkan dgn kekuatan yang mula2nya tidak seberapa kuat menjadi semakin kuat dan tabah .bukan menolak takdir yang berlaku ,tapi hanya bertawakal sesudah mencari insan bergelar 'SAHABAT' ..susah kan nak cari SAHABAT yang mana tika kita suka,duka,emosi, 'dia' tetap ade kat samping kita ..hmm

Layakkah kita terus menghukum orang tanpa alasan yang kukuh??

of coz not ..thats why lah Allah ciptakan kita semua dgn sifat yang berbeza bagi kita saling kenal ..so,bila dah kenal kawan kita mcm mana,terimalah dgn seadanya ..yang buruk,tolong betulkan ..and one more thing thats very important,jgn terus menghukum kawan kita ..walaupun dia ada buat salah ,jangan lah terus tinggalkan dia .tapi ,bila ade selisih faham,mula lah masam muka, xbertegur,kelam kelibut semuanya .nak pulak yang merajuk entah tibe2....haihh..ape nak jadi ..

Bukankah seronok kalau kawan kita takecare,bila kita sakit,dia risau,bila kita xfaham ,dia tolong ajarkan ...you all ada tak sahabat yang benar2 sahabat??kalau ada,Tahniah diucapkan ...sebab anda berjaya menemuinya di balik timbunan kaca ..ibaratnya lah..=)

jadi .yang mana ade SAHABAT tu,jagalah dgn sebaiknya tau ...sedih sgt rasanya kalau ditinggalkan kawan baik @ sahabat ..im sure ada yang pernah merasa include me..huhuhu..so sad ..tapi ,tu bukan alasan kita untuk taknak teruskan hidup & perjuangan ...so,u all..SEMANGAT ,SEMANGAT,,!!kawan bukan satu didunia ..tapi lebih dan tak terbilang ..so,La Tahzan ek ..(pesan pada diri sendiri jugak)..

In conclusion ,,terasa diri ni dah kurang update blog ,and bila update,ade topik tak hot sgt macam ayam panggang yang ade letak sos yang pelbagai tu ..huiii..saja ja nak bagi terliuq kat bulan posa ni ek..hehe..

p/s ...:,oh ramai2 tunaikan solat terawih,
           pahala berlipat ganda ,Insyaallah..
 :puasa biar ikhlas,agar segalanya akan menjadi ikhlas...(ayat mcm pening sikit)

p/s kedua :hati-hati pilih kawan ,jangan mudah mengganggap seseorang itu benar2 terbaik untuk kita sedangkan baru kenal 2,3 jam..


Alihkan matamu ke arah laut
Airnya cantik memburu dan penuh ketenangan
Namun hanya ALLAH sahaja yang tahu
Rahsia di dalamnya
Begitulah kehidupan manusia
Riang...Ketawa..
Tetapi hanya ALLAH yang tahu rahsia kehidupannya
Jika kau kecewa wahai sahabat
Pandanglah ke sungai
Airnya tetap mengalir
Biar Berjuta batu menghalang
Jika kau bersedih sahabatku
Pandanglah ke langit
kau akan sedar
bahawa ALLAH
sentiasa bersamamu
mengiringi setiap langkahmu
menyusuli setiap doamu
meskipun hatiku
lukanya masih dalam
namun doaku masih yang terbaik
untukmu sentiasa
insyaALLAH


Comments
2 Comments

2 comments:

C'Jai said...

rase cam tak ucap lagi kot..hehe ..salam ramadhan k long... selamat berpuasa di rantau orang..ceh..! mcm jauh ngat bunyinye... InsyaAllah satu hari, satu ketika, satu detik, satu saat akan bertemu dengan seorang insan yang boleh di panggil SAHABAT...

Puteri_ika said...

insyaallah ...moga ku temui insan itu..