Wednesday, 12 December 2012

Pemergianmu ..INSAN ISTIMEWA ..

Ahad yang sepi menyingkap seribu satu coretan terakhir Almarhum Haji Zainal Abidin bin Md Rejab ..Allah lebih sayangkan dia ...Allah lebih memerlukan dia ...AllahuRabbi ..
Seawal November lepas , arwah tokwan (kami semua pggil 'wan')  ke ladang dan waktu kat ladang tu ,arwah terkena duri ..balik2 tu ,arwah balut luka tu mcm tu je .kain buruk je kalau boleh nak dibalutnya .. nak ajak pi klinik ,tak mau ..wan mmg tak suka pi klinik or hospital ..dan alhamdulillah sebelum2 tu ,wan takde pun masalah kesihatan sgt ..baru2 ni je kurang ..



Waktu cuti pertengahan sem 1 hari tu ,waktu mula2 cuti sekolah ,ramai kat rumah ni ..cucu2 nya semua balik ke jengka9 ni ..waktu tu ,arwah mula mengadu tak lalu makan ..at the first ,ingatkan se dua hari je mcm tu ..tapi alek2 ,dekat 2,3 hari ..ai ,xleh jadi ..setiap malam ,arwah muntah2 ...kadang2,waktu tengah tidur , terbangun ,nak muntah katanya ...saya (kaklong) pergi tolong kat dapur ..sbb kesian kat arwah ,sakit kepala ,muntah2 ,..muntah2 pun ,tak keluar apa pun..nama pon tak makan ..jadinye,muntah kosong je..k.long picit2 kepala dia ...'aih,,wan tak pernah2 jadi lagu ni ..tak pa lah ..hang pi la tidoq tu ,k.long ..malam dah ni ..wan ok ja ni ." emm..mcm tu lah tiap kali dia cakap ...arwah tak mau susahkan sape2 ..



Last day kat rumah ,waktu tu nak balik matrik dah ,,.Ya Allah .terasa berat sangat2 nak balik sana ..air mata ni tak tertahan dah ..xlama sebelum tu ,nenek(tok) dah jatuh strok tapi alhamdullillah ,dah sihat .cuma tak larat nak buat keje sgt dah ..dan x lama tu ,wan pulak sakit ..kaki wan sakit ,bengkak2 sebab luka tu ..tapi wan dah lama sakit lutut ..takut tgk ,bengkak2 ,xleh nak jalan sgt .tapi wan gagah jugak pi bilik air sendiri ,bancuh air sendiri ,amik nasi sendiri ...tanpa suruh sesiapa pun tolong ...



waktu nak balik tu ,pi salam tok dan wan ...buat pertama kali ,k.long tengok ,wan titiskan air mata ...Ya Allah ,hanya Engkau je tau betapa sayunya hati ni ..wan terbaring ,k.long pi salam wan ,tapi wan salam cepat2 je .sbb nak tahan air mata ..wan ,k.long dapat rasa sedih tu ..emm...sampai2 kat matrik ,hati ni asyik pikir kan wan jer ..rasa hari2 nak tau keadaan dia,,tapi gagah jugak hati ni nak ulangkaji pelajaran mcm biasa ,,.sehari dua lepas tu ,try bukak fb ..tgk fb Abah ,katanya kat hospital ,wan kena tahan wad kat hosp.jengka...Masyaallah ...nak gugur jantung ni bila baca status tu ..Ummi kata ,wan yang mintak pi hospital ,katanya ,nak surrender jela kalau kena tahan kat wad ..



esoknya , wan dihantar ke hospital Temerloh (HOSHAS) ..kat sana ,wan kena tahan lebih kurang seminggu ..kebetulan minggu lepas tu, dibenarkan balik rumah ,,k.long pun pi ke hospital Temerloh ..'Ya Allah ,,kurusnya wan ..tak makan langsung sejak dari rumah hari tu ..' detik dalam hati ..k.long terus naik ke atas ,tingkat 7 ..sampai2 tu ,terus pi picit2 badan dia ..lenguh2 kata nya ..kebetulan ,hari tu mmg ramai orang2 jengka datang melawat .termasuk rakan baik wan ,tokwan Badri ..waktu diorang semua nak balik tu ,keluar dari mulut wan ,'tak pa lah Mat ,aku pergi dulu ...hangpa jaga lah kesihatan masing2 .jgn jadi macam aku ni ..seksa..kalau boleh ,bia lah aku ja rasa mcm ni ..kalau ALLAH  nak tarik aku ,biaq lah perlahan2 ," ..dengan pantasnya ,airmata aku jatuh ,,,tak tertahan dah waktu tu ...wan peluk erat tokwan Badri masa tu ...berlinang air mata wan ..



Hari esoknya ,kami bawak tok melawat wan ..tok dah lama tak jumpa wan ..mesti rindu kat  wan merangkap 'pelawak' kat rumah tu ..bila tok sampai je ,wan terus pegang tangan tok ..erat pulak tu ...Subhanallah ..cinta mereka sgt kuat ..wan sgt2 perlukan tok ..lepas tu ,kami biarkan wan duduk dgn tok je ..tanpa gangguan ..ada jugak orang datang melawat ...pukul 7 petang ,semua pelawat tak dibenarkan berada kat atas dah .semua kena turun ..sebelum turun ,sempat aku cium ,salam  wan ...tapi tangan ni rasa tak mau lepas dah ..tapi aku terkilan ,sebab x sempat mintak ampun...aku bukan cucu yang baik ..banyak salah silap aku ..balik ke rumah malam tu ,tidur kat rumah ..dan malam tu dapat mimpi..orang kata ,kalau mimpi gigi luruh ,ada tanda orang terdekat nak 'pergi' ..masyaallah ..bangun2 tu terus rasa nak nangis..hati ni laju berdegup .minta dijauhkan .minta dalam hati ....Hari Isnin minggu lepas tu ,wan kena hantar ke Ampang sbb wan disahkan sakit Luekimia  doktor kata ,darah putih wan terlalu banyak  daripada biasa ...so ,kena bawak ke sana untuk buat Bone Marrow (amik air tulang belakang )..



dari jengka hingga ke sana ,ummi yang jaga wan kat hospital ..tapi ada jugak bergilir dengan maksu Fairuz (adik ipar abah ) ..wan pernah kata kat Ummi ,'nasib la ada hang ,Sapilah (ummi) ..kalau tak ,ayah takut duk sorang2 kat sini ...' wan dari dulu lagi tak suke pi hospital ..bila dah jadi mcm ni ,wan nampak redha sgt2 ..tapi setiap hari bertemankan air mata ..mungkin wan dah tau ,masanya dah tiba ..oke ..sesampainya di Ampang ,wan masih tak lalu makan + demam ..then ,doktor kata ,kita kena buat Bone Marrow tu secepat yang mungkin ..lepas operasi tu selesai ,demam wan surut ..alhamdulillah ..dan lepas tu ,sedara mara ,adik2 wan datang melawat abang long  tercinta mereka ..




waktu ni abah kata ,wan seronok ..borak banyak jugak ..kena paksa makan oleh adik2 ..




ustaz Iqmal Vijay dan Tuan Sabarudin  juga berbesar hati melawat wan kat sana ..jakalllahulakum..


tak lama lepas tu ..tanya makngah ,wan mcm mana ? m.ngah kata ,wan strok belah kiri ..Ya Allah ,airmata jatuh lagi ..hanya doa je dititipkan ..Jumaat minggu lepas ,7/12 ..sepupu ajak balik ke ampang ..tgk wan ..tapi ingatkan nak pergi jenguk minggu depan ..rupanya ada hikmah sepupu ajak balik sana ..tapi takpelah semuanya Allah dah atur baik belaka kan ..


ikut cerita family ceritakan ,sejak wan strok ,nafas wan sgt kuat ..mata pun xboleh nak bukak dah ..ada selaput yang halang wan dari buka mata ..hanya tangan ,kaki belah kanan je boleh gerak ..wallahualam ,k.long taktau sgt keadaannya sbb tak sempat tgk waktu kat sana ..ahad lepas ,ummi telefon ,ummi kata ,wan dah tak dek . .. bayangkan ..bayangkan betapa sedih hati ni .luluh habis jantung ni rasa .banyak kali tanya ummi ,betul ke ?betul ke ?emm...petang tu balik jengka terus ,uruskan di rumah ,sbb hanya ada abah je yang tinggal kat umah jengka .kalau ikutkan ,ptg tu abah nak kesana ,tapi ada hikmah .sbb jalan nak ke KL mmg sepanjang panjang perjalanan ..itulah perancangan ALLAH ...sungguh mudah DIA aturkan ..


setibanya kat rumah ,tengok dah ramai orang blok datang .siap kemas2 rumah ,nak sambut van jenazah .,,yang setia menunggu ,biasalah ,,jiran2 yang sgt2 rapat dgn arwah ..bila pandang wajah mereka ,terbayang saat2 mereka bergurau dgn arwah ...menitis air mata ...hanya jutaan terima kasih tak terhingga kami ucapkan pada mereka sbb bertungkus lumus tolong family kami ...jenazah dibawa pulang dari Ampang ke Jengka ,pada pukul 6 ptg ..risau jugak sampai lambat ..tapi dgn kuasa ALLAH ,van selamat sampai pada pukul 8 setengah sebaik selepas Isyak ,orang balik masjid ..ramai jemaah dari masjid dtg ke rumah untuk buat tahlil dan solat jenazah sekali lagi ..masyaALLAH ,penuh ruang rumah ... semua sgt2 sayangkan arwah ...bila sampai waktu nak dibawa ke kubur ,aku sempat cium jenazah arwah ..

Ya ALLAH ..benarlah arwah insan terpilih ...saat aku cium wajahnya ....putihnya ! aku nampak NUR di wajahnya ...harum seharumnya ...masyaALLAH ...kulihat bibirnya ..tersenyum .bibir rapat tersenyum ..seolah2 dia tau kami sgt2 merindui dan menyayanginya ,,,ALHAMDULLILLAH ...syukur ...wan pergi dalam keadaan semua sgt sygkan dia ..wan pergi dengan mudah sekali ..


Perjalanan terakhir ,ke kubur ...sekali lagi ,,.hati ni rasa sgt teruja ..melihat liang lahad yang sgt sempurna ..walaupun hujan ptg tu ,tapi liang berjaya dibuat dgn sempurna ..seolah2 ada sesuatu yang menjaga dgn baik ..berebut2 penduduk mahu kebumikan ..anak2 muda yang bertungkus lumus ...itu tanda semua org sygkan arwah ...pemergiannya meninggalkan kesan yang sgt mendalam dalam diri semua orang ..arwah seorang pelawak ,pengusik ,bibir tidak pernah lekang dgn ayat suci ALQURAN ..maka benarlah ,ALLAH sentiasa melindungi orang2 beriman dan mengamalkan apa yang diperintahkan ...

Sebagai renungan , mati tidak tentu bila ..amalan yang sedikit tapi berterusan ..pasti akan dibawa keSANA ..wallahualam ..nantikan coretan lain dariku ..AL-FATIHAH ...

Comments
7 Comments

7 comments:

C'Jai said...

Takziah kak long....Al Fatihah untuk wan...

Puteri_ika said...

terima kasih ...mmg terasa sungguh kehilangannya ..tapi syukur dgn kuasa ALLAH menjaganya shingga ke liang lahad ...subhanallah ..

♥‿♥ kyLa shakiLa ♥‿♥  said...

Sebak + sedih menghayati perjalanan hidup arwah.. semoga arwah tenag disana. Untuk kamu, tabah menghadapi ujian illahi.

♥‿♥ kyLa shakiLa ♥‿♥  said...

Sebak + sedih menghayati perjalanan hidup arwah.. semoga arwah tenag disana. Untuk kamu, tabah menghadapi ujian illahi.

Puteri_ika said...

tq ..selebihnya ...coming soon ..

Anonymous said...

Sebak. Selama 5 tahun di J9 (1984-1988), arwah terlalu banyak membantu sehingga dianggap bapa angkat. Segala budinya tak mampu ku balas kerana ianya tidak ternilai, hanya Allah yang Maha Agung mampu memberi ganjaran pahala yang setimpal buat arwah. Arwah adalah seorang insan yang sangat baik, sangat pemurah, sangat mesra dan banyak sifat2 mulia ada padanya. Semoga rohnya sentiasa dalam rahmat Allah, amin.
(Halijah Johari)

Puteri_ika said...

amin ya rabbal a'lamin...bersyukur arwah pergi dgn tenang dan penuh rahmat ALLAH..